Категорії
Рецепти

Домашня тематична випічка – мандариновий кекс.

Поки не закінчився мандариновий сезон, я вирішила побалувати домашніх тематичною випічкою. І сьогодні ми їмо мандариновий кекс. Приготування цього кексу пройшло під девізом “Впихни невпихуемое!”, Оскільки його потрібно було просочити склянкою сиропу на основі соку. Моя вам порада: не здавайтеся на півдорозі, просочуйте – і вам получиться. У просоченому вигляді цей кекс просто чудовий.

Інгредієнти на форму 11*30 см.

Основа

  • мандарини 12-14 шт.
  • вершкове масло 100 г
  • цукор 230 г
  • сметана 180 г
  • пшеничне борошно 330 г
  • сода 1/4 ч.л.
  • розпушувач 1/4 ч. л.
  • сіль 1/4 ч.л.
  • яйця 2 шт.
  • стручок ванілі (або 2 ч. л. ванільного цукру) 1 шт.

Рецепт приготування:

З 4 мандаринів натираємо цедру – має вийти близько 1 ст.л. 3 мандарину відкладаємо убік, з решти видавлюємо сік – має вийти близько 220 мл. 120 мл соку відставляємо убік. Решту змішуємо зі сметаною. Борошно просіюємо з содою, сіллю та розпушувачем. Стручок ванілі розрізаємо навпіл уздовж і вишкрібає насіння (сам стручок залишаємо для інших потреб). Розм’якшене масло збиваємо з 1 склянкою цукру, ванільним насінням і цедрою, в процесі по одному додаємо яйця.Поперемінно додаємо борошняну та сметанну суміш, замішуємо однорідне тісто.

4 мандарини, що залишилися, розбираємо на дольки, очищаємо від плівок, розбираємо на середні шматочки і акуратно вмішуємо в тісто. Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 40 хвилин або до сухого сірника.

Ближче до кінця випікання кексу готуємо сироп. Для цього вливаємо в каструльку залишений сік, додаємо 50 г цукру (тут додала ще трохи лимонного соку, оскільки мандарини були солодкими) і нагріваємо, поки цукор повністю не розчиниться.

Готовий кекс виймаємо з духовки і прямо у формі, не остуджуючи, просочуємо сиропом. Повністю остуджуємо та виймаємо з форми.