У нас є кілька варіантів тіста для вареників. Адже це добре, коли є вибір. Його легко приготувати, воно зручне та приємне в роботі. А ще дуже м’яке та смачне у готовому вигляді.
РЕЦЕПТ:
Вареники з картоплею та сиром (70-80 шт)
Тісто на кефірі:
600 г борошна
400 мл кефіру 2,5%
1 ч. л. солі
Начинка з сиру (20 вареників)
- 250 г сиру
- 1 жовток
- 1 ст. цукру
- щіпка солі
Начинка з картоплі:
- 650-700 г картоплі
- 1 цибулина
- 1 ст. вершкового масла або рослинної
- сіль
- перець
Тісто:
У муці робмимо поглиблення, вливаємо кефір і всипаємо сіль. Підмішуємо муку і замішуємо тісто.
Тісто викладаємо на стіл і вимішуємо кілька хвилин, не довго. Готове тісто приємне на дотик, нелипке, м’яке.
Якщо тісто прилипає до рук, можна додати трохи борошна (але радимо завжди робити точно за рецептом)
Тісто кладемо в миску, накриваємо. Залишаємо відпочити на 40-60 хвилин. За цей час його потрібно один раз обім’яти.
Начинка з картоплі:
Картоплю варимо у підсоленій воді, до готовності. Цибулю дрібно подрібнюємо і обсмажую до прозорості.
Картоплю перетираємо в пюре, додаємо цибулю, сіль та перець за смаком. Добре перемішуємо. Залишаємо охолонути.
Сирна начинка:
Просто змішуємо сир з жовтком, цукром та сіллю. Розтираємо вилкою. Сирну начинку краще робити вже перед тим як ліпити вареники.
Якщо сир сухий – можна додати 1 ст.л. сметани. Можна цукру додати менше і зробити солонішу сирну начинку.
Цієї кількості начинки вистачить на 20-25 вареників.
Готове тісто поділяємо на 4 частини. Залишаємо одну, решту ховаємо під плівку.
З тіста катаємо джгут. Нарізаємо на невеликі шматочки – “п’ятачки”.
Щедро обвалюємо їх у борошні і округляємо, щоб вийшли круглі “шайби”.
Розкочуємо в коржики, не надто тонко. Викладаємо начинку,і защипуємо вареники. Ліпити дуже зручно. Якщо тісто прилипає, присипайте стіл борошном.
Готові вареники викладаємо на дошку, присипану мукою. Їх потрібно одразу варити чи заморозити. Вареники з сиром намагайтеся на столі довго не тримати, сир вологий і розм’якшуватиме тісто.
Так само потрібно зліпити і вареники з картоплею.
Тепер можна їх зварити.
У великій каструлі доводимо воду до кипіння, додаю сіль. Опускаємо вареники та перемішуємо. З того моменту, коли вода знову закипить, варимо 3-4 хвилини.
Вареники з сиром подаємо обов’язково зі сметаною).